Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane fredag 19.05.2023

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratte heng der snøen er våt. Små skred kan løsne av seg selv.

Skredfarevurdering

Det kan være lett å løse ut våte skred. Enkelte skred kan løsne av seg selv så fort varme eller sol påvirker snøen. Det kom mer snø enn ventet torsdag og enkelte steder ligger det 10cm våt nysnø over det gamle snødekket. Siden snøen er fuktig ventes ikke et fokksnøproblem, men det vil raskt løsne våte løssnøskred av seg selv når sol eller varme påvirker snøen.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 18. mai 2023

Snødekket er smelteomvandlet høyt opp og snøoverflaten er myknet til topps.
Kjøligere vær 17.mai gav et dryss med snø i fjellet men for lite til å lage et nytt skredproblem.
Sammenhengende snødekke fra ca. 700 moh. Høyest snøgrense i bratt sør- og vestvendt terreng.

Eldre svake lag i snødekket er nå de fleste steder avrundet og nøytralisert. Men på tykkere snødekke høyt til fjells i skyggesider kan de fortsatt være intakte.

Mandag morgen er det observert glideskred ved Rv 15 på Strynefjellet(Grasdalen).

På Sanddalsfjellet ved Vassenden var det på 17. mai svært skiftende vær med snøbyger og periodevis gløtt av sol. Det kom et lite dryss med nysnø, som binder seg godt til skaren.

Fjellvær

Torsdag 18. mai 2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra vest, endring til frisk bris fra sørvest om formiddagen. -8 °C til 5 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fredag 19. mai 2023

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Frisk bris fra sørvest. -2 °C til 7 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør lengst i vest. Av og til sørvest liten kuling først på dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS